Dieta Dr Ewy Dąbrowskiej
Z wielką dumą i chęcią głoszenia Idei “W zdrowym ciele, zdrowy duch” wprowadzamy dietę warzywno-owocową Certyfikowaną przez Instytut Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej
Uzdrawiający fenomen Postu dr. Ewy Dąbrowskiej.
Są dwa aspekty postu. Pierwszy wiąże się z dobrowolnym wyrzeczeniem przyjmowania pokarmów, co jest świadomym aktem naszej woli i ma wielką wartość duchową. Drugi aspekt postu to oczyszczenie organizmu ze złogów w sensie fizycznym, co wiąże się z naturalnym przywracaniem zdrowia. Post jest dobrem samym w sobie dla wszystkich ludzi. Ideą postu dr. Ewy Dąbrowskiej jest dobro – chce dać nam zdrowie fizyczne, psychiczne i duchowe. Stosując posty oczyszczające współdziałasz z prawami Natury, dzięki której organizm samodzielnie doprowadza Cię do zdrowia, przywracając równowagę – HOMEOSTAZĘ. Taka terapia nie leczy każdej choroby z osobna, lecz wszystkie razem. Post to dar, który został wszczepiony w naszą duszę jako swoisty mechanizm naprawczy całego człowieka.
- Jest równie niezbędny dla organizmu jak sen, podczas którego dajemy mu odpocząć od codziennej pracy związanej z trawieniem, odtruwaniem i wchłanianiem.
- Podstawą posiłków powinny być warzywa nisko-skrobiowe i owoce niskocukrowe głównie w postaci surowej, w formie surówek, soków, zakwasu buraczanego i kiszonek.
- W kuracji dopuszcza się także spożywać warzywa w formie warzyw duszonych, zup warzywnych przyprawianych ziołami. Zupy jarzynowe i warzywa gotowane na parze są źródłem błonnika
- Kiszonki – produkty sfermentowane, utrzymują właściwą florę bakteryjną w jelitach, co oznacza, że nie mogą rozmnażać się szkodliwe bakterie i drożdże. Usprawniają trawienie i eliminują złogi, pomagając trawić tłuszcze. Przywracają równowagę zniszczonym jelitom po leczeniu antybiotykami i chemioterapią.
- Sprzyjają syntezie witaminy B 12, która jest naturalnym produktem ubocznym fermentacji.
- Ilość posiłków 3 razy dziennie, w regularnych odstępach czasu co 4-4,5 godziny.
- Średnia kaloryczność posiłków w czasie kuracji oczyszczającej wynosi około 400-800 kcal na dobę.
- Picie wody mineralnej niegazowanej, wzbogaconej wapniem i magnezem, herbat ziołowych oraz zjadanie zielonych warzyw zapobiega odwapnieniu organizmu i zaburzeniom elektrolitowym podczas trwania postu.
- Bilans płynów na dobę nie powinien przekraczać 1,5 do 2 litrów w zależności od indywidualnej kondycji fizycznej organizmu.
Polegają one na uruchomieniu w czasie postu autofagii, czyli niszczeniu zwyrodniałych komórek i pozyskiwaniu z nich glukozy (niezbędnej dla serca i mózgu), której dowóz w czasie postu jest znikomy.
Jednocześnie zniszczone i chore struktury są odzyskiwane w procesie „recyklingu” i służą jako materiał do odbudowy nowych i zdrowych komórek, co wykazał w 2016 roku laureat nagrody Nobla Yoshinori Ohsumi.
Dochodzi również do przestrojenia wszystkich przemian na poziomie genowym, a są to niewyobrażalne przemiany, które potrafią nie tylko zwiększyć ilość energii, ale również naprawić uszkodzony materiał genetyczny DNA, z czym wiąże się regeneracja tkanek, redukcja zmarszczek, cofanie się blizn, guzów, zwyrodnień, ustępowanie otyłości, cukrzycy.
Są także choroby, w których nie mamy doświadczeń z dietą, ale świadomość, że czasowe spożywanie warzyw i owoców nie jest szkodliwe, więc jeśli tylko nie istnieją przeciwwskazania do diety, dlaczego by nie spróbować takiego postu?
- Wskazania do przeprowadzania postu:
- zwiększenie odporności
- poprawa funkcjonowania organizmu
- oczyszczenie na poziomie komórkowym
- polepszenie jakości snu
- choroba wieńcowa, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość brzuszna, miażdżyca
- choroby skóry, alergie
- zapalenie i zwyrodnienia stawów
- zaparcia
- Przeciwwskazania do stosowania postu:
- cukrzyca I stopnia
- stosowane leki(hormony sterydowe, cytostatyki)
- brak wydolności narządów
- niedoczynność nadnerczy
- gruźlica, kacheksja,
- choroby nowotworowe – zaawansowane
- okres ciąży i karmienia
- ciężkie depresje, transplantacje.
W przypadku chorób pacjent może przeprowadzić post na własną odpowiedzialność i pod obserwacją lekarza. Nie ponosimy odpowiedzialności za ewentualne powikłania wynikłe ze stosowania diety warzywno-owocowej bez nadzoru lekarskiego.
Post prowadzony na własną rękę powinien mieć charakter profilaktyczny.